la-Iasi.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii iesenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Alte știri

 

Palatul Culturii din Iași, cea mai importantă realizare a stilului neogotic în România

Conceput în spiritul palatelor comunale din Occident, Palatul din centru Iașilor este cea mai importantă realizare a stilului neogotic de pe teritoriul României.

Documentar: Conducta de gaze Iași-Ungheni

La 27 august 2014, a fost inaugurată conducta de gaze Iași-Ungheni, care leaga România de Republica Moldova. Evenimentul, programat în localitatea basarabeană Ungheni, s-a desfășurat în prezența premierului român, Victor Ponta, și a omologului său moldovean, Iurie Leancă.

Casa Pogor din Iași, casă a literaturii românești

Considerată de Nichita Stănescu a fi locul în care 'Miorița' s-a transformat în 'Odă, în metru antic', Casa Pogor din Iași nu este doar o casă memorială care să fi aparținut vreunui mare scriitor, ci este însăși casa literaturii românești.

Casa cu turn din Iași - Muzeul Memorial Mihail Sadoveanu

Cine urcă Dealul Copoului din Iași nu poate să nu remarce Casa cu turn, un imobil în care în cei peste 170 de ani de la construcția sa au locuit rând pe rând mari personalități ale culturii românești precum Mihail Kogălniceanu, George Enescu sau Mihail Sadoveanu.

Teatrul Luceafărul din Iași, ambasador al culturii române

Fie că ești copil, părinte sau bunic, nu poți trece prin Iași fără a te opri la Teatrul pentru Copii și Tineret "Lucefărul" pentru a retrăi măcar pentru câteva clipe din micile bucurii ale copilăriei. Prin deschiderea, dinamismul și diversitatea programului său artistic, Teatrul "Luceafărul" a devenit un centru cultural important al regiunii.

Casa de la Mircești, locul unde Barbu Lăutaru și Franz Liszt i-au cântat sihastrului Alecsandri

Om al Unirii Principatelor de la 1859, poet, prozator și dramaturg, ministru de externe, Vasile Alecsandri, prin biografia și opera sa, a fost profund atașat de satul Mircești, localitate unde a trăit timp de 24 de ani și a ales să își doarmă somnul de veci.

Teatrul Național din Iași, de la începuturile în limba română la critica lui Eminescu

Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași își are originile în secolul XIX, în capitala Moldovei punând în scenă Gheorghe Asachi prima piesă în limba română, începuturile din epoca romantismului fiind apoi continuate prin înființarea instituției în 1840, perioada de apogeu fiind spre sfârșitul secolului, când primul critic profesionist a fost chiar Mihai Eminescu.

"Bojdeuca lui Creangă" din Iași, primul muzeu memorial din România

Cel mai vizitat muzeu din Iași, Bojdeuca "Ion Creangă", de pe dealul Țicăului, se înfățișează vizitatorilor din țară și străinătate nu ca o arhivă ori ca o colecție de documente vechi, originale, ci ca o sinteză vie, ca o oglindă modernă a vieții și operei unui mare creator român și a lumii românești și europene în care a trăit Ion Creangă.

Ruginoasa, palatul din județul Iași unde poate fi întâlnit Domnitorul Cuza în formă holografică

Cu mult înainte de anul 1800, Ruginoasa era una din cele mai frumoase moșii boierești din Moldova, întrecând prin întindere și bogății Stânca Roznovanului, de lângă Iași, și Pașcanii Cantacuzinului.

Prima proiecție holografică dintr-un muzeu românesc, la Memorialul Mihai Kogălniceanu din Iași

Întâlnirea fostului om politic cu publicul de azi este posibilă doar la Muzeul Memorial 'Mihail Kogălniceanu' din Iași, datorită unei premiere naționale în spațiul muzeal din România - o proiecție holografică. Holograma 3D, o premieră națională, îl prezintă în mărime naturală pe istoricul, omul politic și scriitorul Mihail Kogălniceanu.

Muzeul Unirii din Iași, clădire-simbol a istoriei naționale

Plimbându-te prin centrul Iașiului nu poți să nu remarci Micul Palat din strada Lăpușneanu nr. 14, care are un patrimoniu simbolic însemnat, sub acoperișul său desfășurându-se fapte istorice memorabile.

Primul muzeu al unei universități din România, înființat în urmă cu 98 de ani la Iași

Conceput în spiritul continuării eforturilor inițiate în urmă cu peste un veac de savanți precum Teohari Antonescu și Orest Tafrali, Muzeul Universității "Alexandru Ioan Cuza" este primul muzeu destinat păstrării bunurilor culturale din spațiul academic românesc.

Universitatea din Iași, creatoare de istorie și de mari gânditori și actori în viața publică românească

Formele premoderne ale școlii superioare din Moldova, fără a fi determinate pentru actul fondator de la 1880, trimit la mai vechi preocupări care asigură procesul social prin cunoaștere. Dacă, în general, existența unei universități este legată de contextul istoric, Universitatea din Iași a avut de multe ori rolul de creatoare de istorie.

Bolta Rece, de peste 228 de ani "Academia ieșeană de umor și inteligență"

"Vin umbre de demult și mai dincoace/ Cu pași de abur și ecou de slavă/ Și se așterne o lumină gravă/ Și Bolta Rece cuib de vis se face", scria Vasile Filip într-un poem inedit despre Bolta Rece, unul dintre multele localuri ale Iașiului, dar unul dintre puținele care ocupau o poziție privilegiată în rândul unor mari personalități istorice precum Titu Maiorescu, Costache Negruzzi, Mihai Eminescu, Ion Creangă, A.D. Xenopol, Ion Slavici.

Parcul Castelului Sturdza de la Miclăușeni, unul dintre cele mai frumoase parcuri dendrologice din țară

O mare varietate de arbori exotici sau ornamentali precum ginko biloba sau salcâmul japonez se alătură stejarilor sau frasinilor seculari, a căror vârstă variază între 250 și 300 de ani, sau stejarului în vârstă de aproape 400 de ani, pentru a forma unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri dendrologice din țară, parcul Castelului Sturdza de la Miclăușeni.

Iași - județul arborilor seculari

Un păr din localitatea ieșeană Ciohorăni reușește să uimească an de an localnicii și pe cei care trec prin sat întrucât acesta rodește și la cei 607 de ani. Părul lui Sticea, așa cum este cunoscut el, deține recordul de cel mai bătrân pom fructifer din lumea, iar teiul hibrid de la Mănăstirea Bârnova, vechi de 674 de ani, este unul dintre cei aproximativ 400 de arbori seculari care se află pe teritoriul județului Iași.

SC Antibiotice SA - una dintre cele mai apreciate fabrici ieșene pe plan național și internațional

Una dintre cele mai prolifice și mai apreciate întreprinderi ieșene pe plan național și internațional este fabrica de medicamente SC Antibiotice SA.

Afacerile din industrie au crescut, în județul Iași, cu 4,1% în primele 4 luni

Județul Iași a înregistrat, în primele patru luni ale anului, o creștere a cifrei de afaceri din industrie de 4,1% comparativ cu perioada similară din 2013, în timp de producția industrială a crescut cu 3,5%, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Casa de Vinuri Cotnari din Iași - un proiect de succes

Vinul este artă, fie că este într-o ediție limitată, fie că reprezintă tot ceea ce are mai bun o cramă la un moment dat, îți deschide o lume aparte, exprimă și se exprimă prin fiecare picătură, încălzește spiritul și sufletul deopotrivă, întocmai ca produsele Casei de Vinuri Cotnari.

Noua pistă a Aeroportului Internațional Iași a fost finalizată cu 10 luni mai devreme

Noua pistă a Aeroportului Internațional Iași a fost inaugurată, joi, de reprezentanții autorităților ieșene, în prezența ministrului Transporturilor Ioan Rus, reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Diecezei Romano Catolice Iași, precum și a peste 1.500 de localnici.

Adomniței: Aeroportul Internațional Iași are cea mai modernă pistă din România

Noua pistă flexibilă a Aeroportului Internațional Iași va fi inaugurată joi, 21 august, începând cu ora 9.30, la eveniment fiind invitați să participe cei mai importanți oameni de stat din România, precum și ambasadori și oficialități din străinătate, a anunțat joi președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței.

Prefectul de Iași a demisonat la solicitarea vicepremierului Gabriel Oprea

Prefectul de Iași, Romeo Olteanu, a demisionat luni la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea.

Sistemul de termoficare din municipiul Iași va fi reabilitat printr-un proiect de 119 milioane de lei

Primarul Gheorghe Nichita a semnat, joi, contractul pentru "Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iași" care prevede realizarea unei instalații noi de desulfurare a gazelor de ardere de la Centrala Electro Termică II Iași.

Sala de sport de la Textil transformata in magazie

Sala de sport a Liceului „Alexandru cel Bun”, fostul Liceu Textil, a fost transformata in magazie de materiale si se afla intr-o stare avansata de degradare.

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței a anunțat că de la 15 septembrie nu vor mai fi bani pentru programul ”Laptele și cornul”

În ceea ce privește laptele și cornul, Guvernul dă 60 % din suma totală iar aceasta ajunge doar pentru primul semestru.

Ultimul tramvai. Regia de transport din Iași a închis secția de restaurare a vagoanelor

Pensionarea unui singur angajat al regiei ieșene de transport pune punct final unei epoci. Inginerul Dorian Geba e omul care a pus pe picioare departamentul de restaurare a tramvaielor și a adus regiei, în ultimii ani, profituri de un million de euro. În urma unor neînțelegeri cu firmele partenere, contractele s-au oprit, iar societatea a fost nevoită să închidă activitatea de restaurare, deși avea cei mai buni specialiști din țară.

Tămâioasa Românească de Contari a obținut Marea Medalie de Aur la o competiție de profil din Canada

Compania viniviticolă Cotnari SA a obținut Marea Medalie de Aur la cea de-a XXI-a ediție a concursului internațional de vinuri "Selections Mondiales des Vins", organizat la Quebec (Canada), cu vinul Tămâioasa Românească, a anunțat, luni, președintele companiei, Constantin Deleanu.

Ambasadorul chinez a promis că va spriini realizarea unui parc industrial la Iași

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, a dat asigurări că va sprijini realizarea unui parc industrial pe amplasamentul fostului combinat de utilaj greu, Fortus SA, cu investiții chineze, a declarat joi președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, în urma discuțiilor avute cu diplomatul chinez. 

Cristian Adomniței: "Domeniul IT poate suplini punctele slabe și mai puțin competitive ale industriilor tradiționale"

Proiectul "Creșterea competitivității Clusterului Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub și stimularea interacțiunilor dintre membri pentru dezvoltarea de produse și servicii de înaltă tehnologie", care aparține Asociației Cluster Regional Inovativ EURONEST IT&C Hub, a fost lansat, joi, la Iași. 

Lucrările la noua pistă a Aeroportului Iași se vor finaliza mai devreme, susține Cristian Adomniței

Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, a anunțat că noua pistă a Aeroportului Internațional Iași va fi inaugurată pe 21 august, eveniment care se va desfășura cu câteva luni mai devreme decât a fost stabilit în proiect. 

Primarul Gheorghe Nichita l-a asigurat pe ministrul Rus că nu se va pierde finanțarea europeană pentru Aeroportul Internațional

Primarul PSD al municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Transporturilor, Ioan Rus, în cadrul căreia cei doi oficiali și colegi de partid au discutat și despre posibilitatea finanțării cu fonduri europene a modernizării Aeroportului Internațional Iași.

Trei fragmente de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi din Iași, expuse la MNIR în luna iulie

Trei fragmente de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi din Iași vor fi prezentate în luna iulie la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în microexpoziția Exponatul lunii, informează un comunicat al muzeului remis marți AGERPRES.

Alte știri: 4 / 3 / 2 / 1

 


laAnunt.ro      |     eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro     |     la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro     |     la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2015